Swarm Study / III, 2011

electronics, Corian, steel frame
4 cubes of 2327 x 1195 x 1195 mm
Unique
V&A

For the Victoria & Albert Museum rAndom created a monumental light installation, specific to it’s permanent location above the museum’s Ceramics Staircase.

Swarm Study / III is made up of illuminated brass rods, suspended from the ceiling in an arrangement of four large cubes.

As visitors move up and down the stairs, so the light follows in swarm-like formations, varying subtly in its intensity.

Swarm Study / III translates collective behavioural patterns found in nature into moving light. Though apparently inanimate, the installation is brought to life by visitors’ activity, engaging them with both the swarm itself and the surrounding space of the Museum. Swarm Study/III is visible from the Architecture Gallery and Ceramics Gallery.